HTML

unrealnoise_index.png

kultnaplo_2012.jpg

kultnaplo_2013.jpg

Instagram

Kategóriák

Szelektáló 2.0

select_header.png

Éppen olvasom

Twitter

Vernor Vinge – Tűz lobban a mélyben

2013.03.25. 15:23 unrealnoise

Félbehagytam, egyszerűen sok volt. Pedig szeretik általában az emberek. Lásd: goodreads. Jah és mit félbehagytam… Pár oldal után simán letettem. Egyszerűen jószerivel semmit nem fogadtam be. Lehet én vagyok gyenge a könyvhöz, de ennyire unalmas és érdektelenséggel teli oldalakat nem nagyon olvastam mostanság. Egyszerűen sok a rizsa, nincs kapaszkodó, pedig bizony nem ártana valamilyen, mondjuk kézzel fogható alapokkal elindítani egy történetet.

vernor_steffen_vinge-tuz_lobban_a_melyben.jpg

De tényleg, egyszerűen érthetetlen. Azt hittem egy fantáziadús, rögtön a könyvhöz bilincselő, 800 oldalas gyönyörű utazás, illetve világ részévé válok. Ehhez képest nagy rakás fos az eleje. Igen, az. Szeretem én a sci-fi-t. Hiszen pl. P. K. Dick-től is sokat olvastam; az egyik legkedvesebb és legemlékezetesebb könyves élményem pl. az UBIK. Tényleg nincs semmi bajom a sci-fi-vel, az egyik talán legérdekesebb műfajnak tartom, itt elég nagy a szabadság és a tér, nincs korlátok közé szorítva semmi. De itt egyszerűen átestek a ló túloldalára. Nem attól lesz komoly és „szakértő egy könyv”, vagy adott esetben összetett és kidolgozott a benne felépített világ és azoknak karakterei, hogy az olvasó olykor a szöveg felével gyakorlatilag semmit nem tud kezdeni… Szerzői oldalról lehetne vele vagánykodni, felvágni, meg rajongóként ámúlni a részletkbe menő szövegelésen, de attól az nem lesz több, mint szimpla, teljesen felesleges halandzsa. Komolyan olyan, mint mondjuk a filmes iparban, pl. a hollywoodi sorozatgyártásban folytatott filmtermelés és a hozzá adott látványorgia. Szépnek, lehet szép, de egy igényesebb filmkedvelő kitörli vele a seggét. Visszatérve a tárgyra… Én nem egy lexikont vettem, nekem nincs kedvem folyamatosan, akár oldalanként is jegyzeteni a „regény” olvasása közben. (Már ha tudnám néha egyáltalán, hogy mi lesz lényeges a későbbiekben ugye…) Nekem ahhoz sincs türelmem, hogy kétszer elolvassak egy ilyen remekművet – csak azért, hogy biztos legyek abban, hogy minden átjött-e kellőképpen belőle…

Viszont volt majd fél órám, hogy beszippantson ez a „mese”, de legalábbis ne taszítson ennyire el. Hát ugye a fentiekből kiderült, hogy ezt a cél messze sem tudta teljesíteni a szerző. Most komolyan, ha egy szóval szeretném illetni, azt mondanám rá, hogy olvashatatlan.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika könyv sci-fi értékelés ekönyv 1/10 k 1/10 P. K. Dick UBIK Vernor Vinge Tűz lobban a mélyben A Fire Upon the Deep

A bejegyzés trackback címe:

https://unrealnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr585170763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.