HTML

unrealnoise_index.png

kultnaplo_2012.jpg

kultnaplo_2013.jpg

Instagram

Kategóriák

Szelektáló 2.0

select_header.png

Éppen olvasom

Twitter

Black Mirror - 2010 - se1

2012.10.17. 04:21 unrealnoise

Ez most ütött. Tegnap néztem meg az angol, Channel 4-en futó Black Mirror utolsó részét, és mit ne mondjak, le vagyok nyűgözve. Persze emellett meglehetősen le is vagyok törve, hála ennek a mesés három órának… Charlie Brooker (imdb/letterboxd) (többek közt a Dead Set készítője) nagyot alkotott. Én ugye bár sosem rajongtam az epizód-centrikus sorozatokért, de itt teljesen működőképes volt a dolog. Oké, mondjuk hozzá kell tennem, hogy ez egy különálló történeteket bemutató antológia, de akkor is. Ez a hármas egyébként három érdekes, szatirikus hangvételű drámát takar, mely elsősorban a modern technológia és az információáramlás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

series_black_mirror_uk_s01_01.jpg
Szóval egy rész, egy történetet az alapfelállás, mely alatt az epizódok meglehetősen reális képet festenek a jövőről, az emberekről, végső sorunk rólunk, leendő gyermekeinkről, azaz a valóságban is elképzelhető helyzetekről van szó, itt nincsenek megvalósíthatatlannak tűnő technikai kütyük, csodatevők, Supermannel képességeivel vetekedő kiskölykök. Van egy adott drámai szituáció, egy kiindulópont, amelyet aztán a megoldásig végig is vezetnek. A probléma és konfliktus kezelése azonban nem túl egyszerű, pláne ha a körülményeket és a lehetőségeket is figyelembe vesszük.

series_black_mirror_uk_s01_02.jpg
A Black Mirror-t nagyon sokan szeretik, nem egy hétköznapi darabról van szó, nem mindenkinek a gyomra veszi be, de ettől független egy méltán elismert és népszerű minisorozattal állunk szemben. Az első rész korrekt volt (8/10), amit egy kicsit gyengébb, de egyes elemeiben (zenei aláfestés, társadalomkritika) még is jobb rész követett (7,5/10), hogy aztán a végén a földhöz vágjon az a nem is olyan távoli jövőben játszódó történet, mely azt hiszem teljesen reális képet fest arról, hogy merre is tartunk a megállíthatatlan technikai fejlődés következtében. (10/10)

A színészi alakítások és a fényképezés elsőrangú, a zenei aláfestést pedig már említettem. Személy szerint megelőlegezek neki egy 9 pontot összességében, ebből könnyen újranézés lesz. 2013 januárjában pedig jön a folytatás…

Black Mirror – 2011, első évad – 9/10

Szólj hozzá!

Címkék: kritika sorozat 9/10 Black Mirror Dead Set Charlie Broker s 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://unrealnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr484853370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása